Min blogg där jag skriver om saker i livet

Våga vara nyfiken

Posted by sandrasblogg on 26 oktober, 2014

Expressen.se kör idag en bildserie med rubriken ”Här har du frågorna som du är för feg för att erkänna att du inte kan svaret på” och så följer 19 illustrerade kommentarer.

Men varför är folk så rädda för att erkänna att de inte vet allt om allt? Det är fullkomligt naturligt att man inte kan allt om allt. Därmed borde det vara lika naturligt att kunna erkänna det.

Om man inte har modet att erkänna det, hur 17 ska man då kunna få lära sig nåt nytt som då kan läggas på listan över saker man faktiskt vet…?

Vill inte folk lära nya saker och framstå som kunniga i vissa ämnen och normalt allmänbildade i andra? Är det fult att vilja lära nåt nytt? Varför är intresset att framstå som kunnig större än att faktiskt BLI kunnig?

Jag vet lite om mycket. Det är få ämnen jag vet noll om, det är få ämnen jag vet mycket om men den dagen jag slutar fråga för att få veta mer, slutar fråga för att lära nåt nytt det är den dagen jag är död.

Våga erkänna att du bara är mänsklig och inte kan allt och våga lära mer – livet blir mkt roligare då. Du blir inblandad i roliga konversationer som faktiskt kan ge betydligt mer än ett svar på en fråga. Är du blyg och känner att ämnet är nåt som du BORDE kunna och känner att du inte har lust att ”göra bort dig” för att få veta nåt nytt – googla! Hela världens alla gåtor och meningslös information och allt viktigt…ALLT ligger på ett tangenttrycks avstånd!

Hade jag inte engagerat mig som min naturliga nyfikenhet kräver av mig så hade jag aldrig fått lära mig följande om vad klockan är på Nordpolen. Är det fult att inte ha vetat det? Jag tycker inte det, kanske klantigt, kanske bevis på hur många lektioner jag skolkat från men handen på hjärtat – kunde DU svaret?

”Vad är klockan på Nordpolen?

Tiden står i förhållande till solens position över jorden och till den observerandes position. Eftersom alla riktningar från Nordpolen går söderut är solen alltid i söder och därför är det alltid samma tid på Nordpolen. Men vilken tid? Den internationella tidsdateringen löper genom Nordpolen vilket lämnar den mellan ett datum och nästa. Med andra ord, det är alltid midnatt på Nordpolen.”

Jag hade heller inte sett att journalister som vanligt har lika bråttom som vi vanliga dödliga. För inte kan de på fullaste allvar mena att det är rättstavat så här?

”Varför vacklar fula människor mer till höger än vänster?

De flesta människor har ett starkare högerben.”

Det skulle stå ”fulla” va?:-)